Soda Stream Jet är en klassiker bland kolsyremaskinerna

Soda Stream Jet är Soda Streams klassiska modell. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite utrymme i köket, därutöver är den oerhört användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som älskar hemmagjord cola.

Det finns i Soda Streams sortiment av kolsyremaskiner idag sex olika modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och troligtvis mest prisvärda då den utför jobbet att kolsyra vatten lika fint som de andra modellerna. Vad som skiljer de skilda kolsyremaskinerna åt är framför allt deras design samt specialattribut. Förutom Soda Stream Jet finns även modellerna: Stream – som kommer i skilda färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, även med läcker pingvindesign.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på omkring 1800 kronor. Det ligger visserligen mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Allihopa de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man köper en ny sodastreamer följer både PET-flaska och kolsyrepatron med, så man har allt man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man framställa läsk så kan man handla läskkoncentrat, eller helt enkelt köpa ett introduktionspaket som inkluderar skilda smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är angeläget att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att tillsätta kolsyra i sitt vatten, och eventuellt en god smak, blir drickandet plötsligt avsevärt trevligare. Att släpa drycker från affären, som innehåller minst 90 % rent vatten är besvärligt och samlandet av tomma pantflaskor som man sedan ska kånka åter till affären i tid och otid är både irriterande samt tidsödande.

Om man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt problem med tunga flaskor samt tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten alternativt läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och producera sin egen läsk bidrar man därutöver till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk samt mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och alla burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt avfall.

Ifall man dricker mycket mineralvatten så sparar man dessutom in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ca 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp åt 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ungefär 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer visserligen utgifter för läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en god investering, inte enbart för miljön, utan även för plånboken.