Soda Stream Design – för den som föredrar förtjusande design

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver och svart och kommer normalt med två PET-flaskor i plast samt en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur massor butikers sortiment, möjligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, samt slutligen Sodastream Pure – Elegans samt komfort.

bubbelvatten smakersodastreamersodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

En Sodastream Jet kan man idag lätt hitta för omkring 600 kronor, medräknat PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inberäknat två glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man design samt fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga affärsverksamheter när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i omkring samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx saluför också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister på kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar bägge kolsyrepatronerna lika fint.

Det är relativt lätt att hitta kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligtvis också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de dessutom byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att inhandla nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt samt hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering om man gillar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan också för miljön. Tunga transporter kör varje dag runt på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det dessutom andra fördelar. Med tanke på hur många skilda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan prova fram egna favoritsmaker, alternativt bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är namn på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat hela tiden färskt samt nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.