Sockerfritt och fräscht vatten livar upp på arbetsplatsen

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten precis när de vill. Det är en knapp investering som skänker friskare samt alertare medarbetare som dessutom orkar åstadkomma mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en oerhört generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet fortlöpande påfyllning. Vi bör inta minst 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på annat vis aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför också att vi behöver inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket även medför att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten enbart för att de måste ha sitt uppiggande kaffe var dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en slö och orkeslös och försämrar ens kapacitet att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det resultera i huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter enbart några dagar utan vatten blir hälsotillståndet väldigt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock enkelt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvattenessenserläskkoncentratmineralvattenseltersvattenbordsvatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster om vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt genom svettkörtlar, andningsånga och urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att skänka sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis också en kolsyrekran för alla de som uppskattar bubblor i sitt vatten. Det blir en hälsosam samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken består av socker eller sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras i enlighet med anvisningarna.