Originalet bland kolsyremaskinerna heter Soda Stream

Soda Stream är den kolsyremaskin som flest människor känner igen på marknaden idag. Det är också paradnamnet bland liknande produkter och föregångare till alla kolsyremaskiner för hemmabruk vi ser i handeln. Det har till och med gått så långt att kolsyremaskiner kallas sodastreamers som ett allmänt begrepp, oavsett vilket märke maskinen i själva verket har.

Soda Streams största konkurrent är Wassermaxx från Aga som idag tillverkar relativt likvärdiga produkter. Ingen kan dock konkurrera med Soda Stream när det innefattar nostalgivärde då Soda Stream minsann var det allra första märket gällande kolsyremaskiner för hemmabruk och från början del av det större märket W & A Gilbey Ltd. Den första förlagan tillverkades redan år 1903 av Guy Gilbey själv och gick under, det något mer komplicerade, namnet «Apparatus for aerating liquids».

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Fastän patenten uppfunnits så skulle det dröja 50 år innan maskinerna började säljas kommersiellt, innan dess var det endast riktiga överklasshem som fick tillgång till sodastreamern. Det rejäla genombrottet kom på 70-talet samt på 80-talet hade samtliga trendiga hem en egen Soda Stream.

Folk gjorde sin egen läsk med koncentrat och marknaden blomstrade, men på 90-talet svalnade intresset, möjligtvis för att det blev någorlunda billigt och lättåtkomligt med färdig läsk i stora plastflaskor.

Nu är intresset för läskmaskiner återuppväckt och säljer bättre än under sina glansdagar under 80-talet. Soda Stream och Wassermaxx marknadsför kolsyremaskiner från ca 600 kronor upp till omkring 2000 kronor, huvudsakligen beroende på utformning. Soda Streams billigaste alternativ heter Sodastream Jet och den dyraste är Soda Stream Penguin som är stilrent designad i rostfritt stål och påminner om en pingvin i hopfällt tillstånd. Däremellan finns även modellerna Pure och Genesis, och specialutgåvan Soda Stream Cola Jet.

För den miljömedvetne kolsyreälskaren är en egen sodastreamer ett vettigt köp. Transporter av vatten orsakar massiv luftförorening och alla tomma flaskor samt burkar blir till onödigt skräp. Genom att göra sitt eget mineralvatten slipper man bekymra sig över dessa faktorer och njuta av sina bubblor utan skuld.

Kolsyra kallas på kemiskt språk co2 och är en gas, det är därför man ibland kallar kolsyreflaskorna för gaspatroner eller co2 cylinders. När co2 kommer i kontakt med vatten, vilket är vad som händer i en kolsyremaskin, så bildar kolsyran små bubblor av koldioxid. Sedan är det inte svårt att räkna ut att det är dessa små bubblor vi är så förtjusta att spetsa våra drycker med.

När man har tillgång till så pass fräscht kranvatten som vi har här i Sverige så är det klyftigt att ta vara på det. Livsmedelsverket menar att vårt dricksvatten är det mest kontrollerade livsmedlet vi har och håller mycket hög kvalitet. Så pass hög att det då och då slår flaskvatten i nyttighet. Om man då tänker på att det är ca 1000 gånger billigare än vatten på flaska så känns det plötsligt en aning onödigt att draga tungt vatten hem från butiken.

Det innebär en liten kostnad att köpa en sodastreamer, samt att fylla på sin gaspatron, som varar i ca 2 månader ifall man dricker en liter kolsyrat vatten eller läsk om dagen, kostar 89 kronor, men dricker man så pass mycket mineralvatten så har man inom kort tjänat in det. Man kan se köpet av sin Soda Stream som en liten investering för både miljö och privatekonomi.