Mycket reklam har stärkt Soda Stream´s varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Folk handlar mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman vid namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och så småningom kunde han sälja sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma benämning.

Trots att kungahuset och andra nobla hem hade egna sodastreamers redan under början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream reklam skulle figurera på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, ungefär samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick likväl långsamt. I ett efterkrigseuropa hade många personer säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen absolut ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i mängder och än idag förknippas vanligtvis kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream speciellt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte endast för att kolsyra vatten, man kan också framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker oerhörd och vi är otaliga som har släpat många tunga flaskor samt backar, till största del fyllda med vatten, hem från affären, endast för att tvingas bära tillbaka tomflaskorna för återvinning därpå.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvattenessenserläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt fel miljötänk. Alla dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Alla utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, ifall man slutar köpa buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi älskar vår kolsyra, samt en smaksatt Ramlösa eller Loka är ju godare än normalt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller hög och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Tråkigt att inte ta det tillvara. Med hjälp av en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med hjälp av lite aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan få det ännu godare genom att man personligen kan bestämma hur mycket alternativt lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, likaså Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort sortiment av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar motsvarande produkter och när Wassermaxx vinner gällande lite lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn samt sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och framgångsrik Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream annonsering har verkligen varit effektiv, och den står sig än idag.