Kolsyrat vatten direkt ur kranen hemma

En carbonator är vad man bör äga ifall man önskar kolsyrat vatten direkt ur kranen. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en fristående kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därpå ut till olika destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och samtliga tomma flaskor och burkar ger onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man således till en förbättrad miljö och kan hälla i sig sin älskade Club Soda med rent samvete.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bubbelvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fenomenal kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller på vårt kranvatten för att säkra dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av allihopa.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar pengar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men även betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma mycket billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är ännu i dag dominerande på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de relativt likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar vanligtvis ha en aning bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och skänker en aningen fler valmöjligheter. Man kan införskaffa koncentrat åt läsk för att smaksätta sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream samt AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Gillar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat bolag som har jobbat länge på att framställa smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet god smak.

Med en carbonator kan man förstås addera smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då fungerar processen ungefär som när man gör saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med hjälp av en carbonator utan enbart smaksatt bordsvatten.

En carbonator är okomplicerad att hålla efter men bör användas kontinuerligt så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en otrolig smakbärare så minsta lilla smuts eller olja som kommer i kontakt med carbonatorn kan förstöra hela smakupplevelsen. Att ha kolsyrat vatten omedelbart ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.