Kolsyra åt din Soda Streamer med hjälp av Alco2jet

Alcojet, alternativt Alco2jet, heter den Soda Stream gas som blivit så omtyckt att den säljs med samtliga Soda Stream apparater på marknaden. Med gas i det här fallet menas så klart kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) och gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även om det mesta av det inte är drickbart. Samtliga jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är sannerligen inget undantag. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

I Sverige är vi bortskämda med oerhört fint och fräscht vatten, därutöver har vi, till skillnad från de flesta övriga länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Trots att ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten eller kanske läsk. Oavsett vilket man brukar handla så ska man känna till att det man handlar består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundvis jorden – runt för att avnjutas i våra hem. Dessa transporter medför en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att ta tillvara på vårt fina vatten och samtidigt slippa bidra till miljöförstöringen genom alla transportutsläpp, utan att avstå från varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med hjälp av en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt och effektivt och erhålla samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man handlar i affärerna.

Om man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man bara den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men också andra företag har tagit fram goda läskessenser samt bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att frambringa aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör också smaksättare till läsk, de består av relativt mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut och erbjuder en aning originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker då den gör att drycken upplevs en aning fräschare, lite friskare samt aningen mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på onaturlig väg var på 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som fungerar till alla moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ca 89 kronor (gentemot en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man handlar en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.