Få den kryddiga smaken av eldig Absint, totalt utan alkohol

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att dosera med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att uppskatta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades frambringa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar samt bland bohemer. Vissa anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligen ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig yr i skallen. Smaken är mycket utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis och malört.

Oftast blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir grumlig. Att dricka Absint rent bränner redigt i halsen, även ifall smaken fortfarande är otroligt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt och oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen alternativt skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket folk med utvecklade smaklökar kommer att värdesätta.

Vill man så kan man testa att mixa en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en given arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar briljant som smakförstärkare i allting från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt sortiment, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska samt klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är enkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bedöma ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i butik idag är mycket populärt, men Strand menar att valmöjligheten ännu är otroligt begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är otroligt klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och etablera sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad och pålitlig och skiljer sig tämligen radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand tror att ifall man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.