Ett billigare alternativ till Soda Stream heter Sodamaker

Som ett budgetalternativ till de ledande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron samt oftast även en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer utgift för en kolsyrepatron på 198 kronor, och ytterligare 49 kronor ifall man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det gäller huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika snygg som en dyrare modell, men att den utför jobbet och kolsyrar vatten helt okej. Hur pass robust den är, är svårt att säga.

Vi är flera idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor och burkar från affären är tröttsamt. Men en personlig kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har ständigt tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan ge bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar omkring 89 kronor. Gaspatroner från Aga och Sodastream är både tillförlitliga och lätta att få tag på, därtill håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns också andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat mineralvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

Kolsyra är en gas som har den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan också gå under namnen co2 cylinder alternativt gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den mindre bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa mindre bubblor som kittlar så skönt på tungan när vi dricker läsk alternativt mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man själv bestämma vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och framställa sin egen läsk istället för att handla färdiga produkter bidrar man dessutom till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut mängder av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, samt förpestar luften och vattnet som är så angeläget för allting levande. Därtill blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av sopor.

I Sverige har vi oerhört rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de bästa flaskvattensorterna på marknaden. Vi har också, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överskott av vatten, så det är verkligen något att ta vara på.

Bäst av allting är att detta kranvatten är ungefär 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi handlar i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så trots att det innebär en kostnad att införskaffa en kolsyremaskin och stundtals fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, om man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det direkt dyrare eftersom läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att åstadkomma sin egen läsk med hjälp av en Sodamaker eller annan kolsyremaskin är, utöver bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.