En jämn vätskenivå håller dig kry och balanserad

Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på enbart några dagar om hon inte får i sig denna livets förfriskning.

sodastreamer kolsyrat bordsvatten smakerläskeblaskvichy vattenmineralvatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka omkring 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss genom maten. Ifall man svettas mycket, är aktiv, stressad, är i varma klimat el. dyl. så tvingas man inta ännu mer än så. Få förstår vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man arbetar är det inte jämt så lätt att komma ihåg vattnet, eventuellt känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt ännu tröttare samt mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre resistent mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas även av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man kanske ser sig själv som en individ med låg energi samt bristfällig kapacitet att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och undgå anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, speciellt när man tänker på att lösningen är så okomplicerad. Det är ju enbart till att dricka mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i många mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att komma ihåg att dricka vatten regelbundet. Den gör det också en aning roligare och godare att inta – särskilt ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet jämt ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna ger en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av annorlunda smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det företag som bland annat säljer varumärket Aromhuset – aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker samt kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika och melon – i ny, större flaska, med en noga framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med hjälp av Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet så kommer varenda personal ha lättare för att minnas att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och anställda vinner på.