egen läsk|Med hjälp av en kolsyremaskin kan du göra egen läsk

{Gör din egen läsk med en kolsyremaskin |Har du en kolsyremaskin kan du {göra
Det är inte endast eget mineralvatten du kan göra hemma med hjälp av en kolsyremaskin utan dessutom läsk. Dagarna då man tvingades bära sina tunga flaskor med vätska från affären är förbi. Egentligen har kolsyremaskinerna för hemmabruk funnit med länge. De första som tillverkades för kommersiellt bruk såldes redan under 50-talet och då hade den första förlagan tillverkats redan 50 år tidigare!

sodavatten

Det var en engelsman med namn Guy Gilbey som framställde den första kolsyremaskinen för hemmabruk år 1903, men intresset var tämligen svalt för gemene man ända fram till 70-talet då det helt exploderade. Alla ville ha en kolsyremaskin och än idag är klassiska sodastreamers förknippade med 70- och 80-talsnostalgi.

Fastän det enorma intresset för kolsyremaskiner genom hela 80-talet blev det plötsligt svalt igen och under 90-talet såldes det inte många maskiner. Idag har intresset vaknat på nytt och det säljs fler kolsyremaskiner än någonsin.

Sodastream var först med att göra kommersiella kolsyremaskiner för hemmabruk och är än idag störst på marknaden. Deras maskiner är pålitliga och bär på ett visst nostalgivärde. Sodastream slog sig ihop med Sodaclub år 1998 och säljer idag sina produkter under samma namn (Sodastream i Sverige samt Sodaclub i Tyskland t ex). Wassermaxx från Aga är Sodastreams största konkurrent och båda företagen tillverkar tämligen likvärdiga produkter. Aga gör även otroligt bra kolsyrepatroner.

Kolsyra har den kemiska formeln co2 och köps i särskilda gaspatroner från Sodastream eller Aga. Sodastreams populäraste gasflaskor heter Alcojet, alternativt Alco2jet, medan Aga Wassermaxx går under namnet Aga – rätt och slätt. En gaspatron består av 425 gram kolsyra och räcker till upp till 60 liter vatten.

Vill man ha sitt vatten smaksatt finns det en hel del aromer och smakessenser man kan handla och addera. Både Aga och Sodastream framställer sina egna smaker, vilka i regel innehåller både sötningsmedel samt socker. Ett annat märke är Sonjo som är en aning svårare att få tag på, men som bl a har Spendrups originalsmak Champis som en av sina smaker. Aromhuset som gör goda smaker till bordsvatten, utan vare sig socker alternativt sötningsmedel.

En kolsyremaskin ligger i runda slängar på mellan 600-2000 kronor ifall man vill ha en ny, och priset avgörs beroende på modell och design. En mindre kostsam maskin utför sitt jobb prima. En gaspatron kostar runt 250 kronor att införskaffa ny, men när den tar slut är det vettigare att ladda på den istället för att köpa ny varje gång. Det finns ingen anledning att samla på sig en mängd gamla kolsyreflaskor, och därutöver är en påfyllnad, med sina 89 kronor, betydligt billigare än en helt ny flaska.

Den som bara vill ha kolsyrat vatten och inte är intresserad av att göra läsk, kan idag installera en carbonator i sitt eget hem. Tänk att kunna få kolsyrat vatten direkt ur kranen! Det är helt klart en liten investering att installera en kolsyrekran, men för en verklig bubbelfantast kan det vara värt det. Installationen är oproblematisk och görs av en själv om man är aningen händig, annars kan man anlita en specialist.

Med hjälp av en kolsyremaskin har man varje gång tillgång till bubbelvatten och läsk, samtidigt som man skyddar miljön från en massa onödiga transportutsläpp och avfall.