ID-kapning och dess förödande konsekvenser

Motiven och resultaten hör vanligtvis ihop när man talar om ID-kapning. Dessvärre kan ett så “lätt” brott (enkelt att genomföra alltså) leda till fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I en del fall är resultaten milda – man kanske blir bestulen på någon mindre summa eller får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan avsluta fort och till slut inte behöva betala särskilt mycket för, men följderna kan även vara livsavgörande. I detta kapitel behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet stulen.

Försvunnen post

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går omkring i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll för att komma åt känslig information om dig samt dina grannar. Det är vanligtvis svårt att få tag på brevlådevittjare med tanke på at de i regel enbart behöver genomföra enstaka besök innan de får det den upplysning som är ute efter.

I boken finns en och bra checklista. finns tillgänglig för lån som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer detaljer.
Klicka här för ytterligare detaljer

Genom att beställa adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare mottaga din post i många dagar/veckor utan att du märker något.

Det tar ofta ett tag innan man undersöker saken på allvar, först tror man att något är fel på posten, sedan måhända tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en djupgående undersökning och innan informationen når dig har ID-kaparen redan haft stor chans att få tag på brev med känsliga personuppgifter som denne sedan kan bruka för egen vinning.

Utebliven post kan frambringa en mängd knepiga situationer i ditt liv. Upplysning tillägnad dig går förlorad och ofta vet du inte ens om det. Därtill stjäl brevlådevittjaren din post med ett klart syfte i åtanke och detta syfte är aldrig gynnsamt för dig.
Det finns brevlådevittjare som läser posten och sedan låtsas vara reklamutdelare eller brevbärare och lägger tillbaka en del post så att Du inte ens märker att post försvinner.

Nytt telefonabonnemang

Plötsligt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har naturligtvis inte personligen beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det åt dig. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala trots att du spärrar abonnemanget för vidare användning.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att skapa en bedräglig legitimation i ditt namn, alternativt helt enkelt beställer en äkta identifikationshandling i Ditt namn, är det lätt att göra saker som att kvittera ut en ny bankdosa alternativt införskaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur givetvis får koder som du inte känner till. De kan även skaffa en e-legitimation i ditt namn och utföra köp online.

Det räcker med en enda dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre och det är därefter enormt svårt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hur mycket pengar som finns på ditt konto – om det är 500 kronor alternativt 800 000, så är risken överhängande att brottslingarna tar allting.

Kontokort

Om någon stjäl ditt kontokort kan de hur enkelt som helst tömma det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All väsentlig upplysning för att köpet ska gå igenom finns på själva kortet och långt ifrån alla butiker kräver PIN alternativt verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att registrera ett anonymt kontantkort på ditt namn och därpå är det rena barnleken därifrån eftersom dessa lån är barnsligt enkla att erhålla. Några “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att ta reda på online. Därefter genomförs en kreditupplysning på dig och är du ren i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa lån kan vara upp emot flera hundra tusen kronor och räntorna är alltid fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anställd “målvakt”. Så det finns flera offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Om du skulle erbjudas en post i ett “företag” som känns för bra för att vara sann – det kan handla om en styrelsepost, en VD-titel eller en annan hög position – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det vanligtvis om att “företaget” du erbjuds tjänst i har oärligt uppsåt. Genom den höga posten får du juridiskt ansvar för företaget och när bedragarna stuckit med samtliga tillgångar och försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret för alla skulder. Det är ett beprövat sätt att komma undan med stora summor stulna pengar, men naturligtvis förödande för offret – “målvakten” som helt ovetande kan ha dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en fullkomlig livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress och personliga kod är allt som behövs för att någon ska lyckas kapa din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna eller Payson. Din e-mailadress är i regel lätt att få tag på , genom sociala medier såsom Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna erhålla via phishing eller genom att chansa på något troligt. Det är följaktligen jämt oerhört betydelsefullt att du har skilda koder för olika inloggningar, samt att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Via ditt kontokort, eller till och med endast dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren handla ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet samt spärrar kortet i fråga – vilket oftast är för sent. Ett förlorat kort ska jämt spärras omedelbart och det är viktigt att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort ifall du känner minsta osäkerhet med personens intentioner.

Med ett stulet kontokort kan man shoppa i både butiker samt online, medan man med enbart kortets uppgifter kan handla på nätet. Det är dessvärre också så att en ID-kapare väljer att handla saker på avbetalning – för då räcker dina pengar längre och till mer, medan du får ett berg av lån och skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas och då ligger samtliga sajtens spelare risigt till eftersom användarnamn, lösenord samt tillgång till personernas spelkonton och bankkonton blir lätt för bedragarna att ta del av.

Det finns dessutom ID-kapare som öppnar spelkonton med stulna identiteter med hjälp av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de spela loss tills tillgångarna tagit slut och sedan “samla upp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då spelar mot en “motståndare” och förlorar medvetet – men “Motståndaren” är givetvis delaktig i bedrägeriet. Denna variant av falskspel kallas “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) medvetet.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt och relativt lätt sätt att komma över någons identitet är genom att stjäla personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort samt Pass räknas. Även andra kort kan blotta en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i olika organisationer. Det är med hjälp av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur därefter kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen samt underteckna juridiska dokument

När kriminella ska hjälpa varandra med saker som att gå i borgen alternativt skriva under viktiga, juridiska dokument så saknar de vanligtvis förtroendet att göra detta under sin egen identitet. Flera gånger vill de dessutom inte lämna ut sin egen identitet med tanke på at det skulle medföra att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med hjälp av en stulen identitet minimerar dessa risker, det kan dock vara förödande för den individ vars identitet används – och i värsta fall medföra fängelse.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, eller drar sig, ofta i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av olika anledningar ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis alternativt andra statliga instanser.. Istället väljer man att leta sig till den svarta marknaden och maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så pass desperat gör allt för att undgå problem och kan mycket väl uppge en stulen/falsk identitet istället för sin egen. När lånet sedan ska betalas åter och bedragaren inte finns att hitta så söker maffiamedlemmarna upp den person vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga bekymmer under många år ifall man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både genom attacker från de kriminella kretsarna och från lagen.