Vill du få hemmagjorda vinet att smaka bättre? – Använd garvsyra och tannin

Nuförtiden så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har rätt så lite med shower att göra. Visst, den innehåller flera tanniner som är en mycket betydelsefull del i vin som självklart vanligtvis serveras i underhållningssammanhang.

garvsyra

Den goda smaken i vinet samt den sträva smaken i omogen frukt

Ifall du tar ett bett i en omogen frukt så får du en sträv smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i annorlunda frukter som sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor och skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som åstadkommer att smaken blir mer glödande samt varmt sammandragande. När du dricker ett gott rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns likaså i whisky och cognac och kommer då från ekfaten eller tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är likaså en del av kaffe och te men inte dominerande

Den garvsyra kaffe innehåller är icke dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ned surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är centralt att inse att te ej har garvsyra som är fallet i kaffe. Det är inte samma sak även om man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en kopp te.

Gör ditt eget rödvin med bättre samt fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det betydelsefullt att man får rätt sort. Detta är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är ingående med att använda sig av korrekt sort av syra därför att få korrekt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan skänka en bättre verkan då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du vanligtvis se en slags sump i botten av flaskan. Fler tips Det här beror på tanninerna, men sumpen kommer inte att påverka vinets goda smak och man behöver ju icke intaga den.

Du kan tannin handla i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se samt allt-fraktfritt.se som är lätta att sända med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är avsevärt nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit mycket populära på grund av vi idag vet att de rentav är bra för vår hälsa. Man har alltså förstått att garvsyra, det vill säga olika typer av tanniner, kan motverka allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och hejda hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin också kan ha en sårläkande effekt men det här är mindre viktigt för dig som gillar vin och som möjligen gör ditt eget. En sak är säker, det rör sig om ett relevant ämne som gör mycket till livskvaliteten i form av goda viner!