Hushållssoda – effektivt på flertal sätt

Vad är hushållssoda? Det är i själva verket natriumkarbonat som har den kemiska beteckningen Na2CO3 men som i dagligt prat benämns som hushållssoda. Hushållssoda finns mestadels att köpa i dagligvaruhandeln och det är i huvudsak färgbutiker som det brukar gå under benämningen hushållssoda.

Natriumkarbonat som är en jonisk förening ger i vatten ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det kan produceras den syntetiska vägen även ifall det är naturligt förekommande. När det framställs syntetiskt så blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Rikliga mängder med natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika. Ämnet räknas till ett av världens viktigaste på jorden.

Ämnet är ett tämligen grovt fördelat pulver i sin fasta form. Det är dessutom den form som flertal tillverkningsindustrier föredrar Exempelvis används natriumkarbonat flitigt inom glas- och tvålindustrin. Anledningen till att det är särskilt bra lämpat inom dessa områden är att det är ett starkt alkali.

Den neutrala lukt som ämnet har neutraliserar effektivt många fläckar och lukt. Således är det väl användbart i sammanhang när det krävs rengöring av tyngre smuts. Därtill fungerar det effektivt åt att avlägsna beläggningar på silver. I massor hushåll används natriumkarbonat för att skänka ny lyster åt allehanda silverföremål. Många pustar sina silversmycken med bakpulver som består av det besläktade ämnet natriumbikarbonat.

Både den fasta samt vattenfria formen av natriumkarbonat funkar även effektivt som rengöringsmedel. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan hushållssoda vara till stor användbarhet.

Att rengöra väggar detaljerad med hushållssoda avlägsnar fett och smuts på ett effektivt vis. För att det lättare ska lossna bör en svamp användas som man regelbundet sköljer med vatten. Hushållssoda fungerar dessutom bra till att tvätta samt bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och också till att bearbeta trall.

Trots att det är ett väldigt effektivt medel som går hårt på smuts så är det inte farligt att få hushållssoda på huden. Det kan dock upplevas en aning frätande så därför bör man nyttja handskar och skyddsglasögon. Klicka Här.

Får man det i ögonen kan det resultera i sveda och retning. Hushållssoda är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Ändå bör man tänka på att köpa hushållssoda som har en barnsäker kapsyl på flaskan.