Gör saft och sylt av sommarens frukt och bär med vinsyra

Vinsyra är ännu populärt att använda sig av. Man kan använda sig av vinsyra eller citronsyra därför att konservera och framföra en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flertal menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.

Dags att producera sylt och saft och att konservera med vinsyra

Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du ska vinsyra inhandla så kommer den för det mesta i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då I synnerhet i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass populär i mat är att den ger en sur smak och att den även funkar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är en aning dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer omtyckt som oxidationsämne.

Det finns även vinsten som kan fungera mycket bra som jäsningsmedel

Om du har hört talas om vinsten så ska du känna till att det här inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Ytterligare information

Då man bakar så kan man förena vinstenen med bakpulver för att få en förnäm verkan. Och det går också att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten

Om det är så att du står utan vinsyra och icke hittar den i den lokala butiken så går det att byta ut med citronsyra alternativt med askorbinsyra. Man behöver typ 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det inte kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara förståndigt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna sed är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha färsk syra hemma så att syltningen inte misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allt det som man behöver för att göra sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska mixa och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran faktiskt är online. På webben så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger ofta bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.