Sukralos – Undvik socker och baka sött ändå

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är emellertid inte jämt så enkelt att upptäcka korrekt medel eftersom de annorlunda varianterna har en aning annorlunda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att förstå hur man ska bruka det på korrekt sätt.

sucralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?

En orsak till att man gärna använder sig av sukralos för att söta olika bakverk samt livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som även används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från fullständigt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flertal fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är också därför som sukralosen är ett så bra val då du vill äta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att frukta sukralosen. Den är säker att använda och det speciellt i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara komplicerad att finna i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som också kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kanske du rynkar på näsan och det är icke så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen inte lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Det här är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är också för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flera tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är fängslande med xylitolen är att den icke bara ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan likaså begränsa tillväxten av en del bakterier och detta kan leda till att ett barn icke får öroninflammation!
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har kass smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Många sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar blanda åtskilliga olika i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål inte värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är dyr) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?

Det är ej längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är förträffligt för tänderna. Men man ska tänka på att det ej varje gång är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.