Bikarbonat och bakpulver – funkar I princip på likadan sätt

Då man inser hur mycket man kan göra med bikarbonat så vill man omgående testa, men då man enbart har en fjuttig bakpulverburk hemma så kan man ju fundera om det går att använda bakpulver istället för bikarbonat.

Problemet med den lilla burken är just att den är så liten, man behöver ofta en aning mer för att feja i badrum samt kök med detta mirakelmedel. Men det finns även andra skillnader som kan vara fint att ha koll på.

bikarbonat

Bakpulver för bakning och för annat som måste göras därhemma

När det gäller bakning så är det inte så dumt att ha bakpulver därhemma. Oavsett om man ska baka scones alternativt en delikat chokladkaka så kan man behöva en till två teskedar av bakpulvret för att erhålla god jäsning.

I bakpulvret så finns det natriumbikarbonat, syra och stärkelse. I praktiken så kan man jäsa en kaka bara med bikarbonatet men då ska det finnas något syrligt i smeten och man kan inte använda lika mycket som av bakpulvret.

Men vad är bikarbonat och är inte det här detsamma som bakpulver? Kärt barn har många namn, och visst kan man säga att bakpulvret på sätt och vis är detsamma som natriumvätekarbonat alternativt E500 som är en annan benämning på detta salt.

I ren form så får man bättre verkan vid städning

Bakpulver bikarbonat är således en mix av flera ingredienser medan natriumbikarbonatet är den förädla formen. Om du ska feja med ämnet så är det bäst att ha den rena formen.

Du kommer självklart också att skåda effekt med pulvret som är till för bakningen och det kan hällas i avlopp samt användas i smet med attika för att får det fräscht. Men bästa effekten får man med den rena formen som man även kan få i en aning större förpackningar till ett fint pris.

Om du vill utföra en smet så är originalformen likaså bättre därför att den löses upp långsammare i vattnet så att du kan få korrekt konsistens på smeten som du därpå behandlar diskbänk, handfat och toalett med.

Det bästa är att ha bikarbonatet hemma för olika behov

Förväxla inte natriumkarbonat samt bikarbonat (natriumbikarbonat), det är 2 olika saker. Bägge finns på allt-fraktfritt.se och i livsmedelskvalitet, vilket man alltid borde välja. Ytterligare info.

När man ser på skillnaderna på bikarbonat samt bakpulver så inser man någorlunda snart att bikarbonatet är smartast att ha hemma. Har du det rena saltet som både jäser och gör rent så ordnar allting sig. Du kan baka om än med en mindre mängd pulver och du kan få dän fläckar samt smuts. Omvänt sett så är det icke lika självfallet.

Dessutom så kan man nyttja bikarbonat på andra sätt som kan vara praktiska samt smidiga. Blek dina tänder, få bukt med salta uppstötningar samt putsa silvret med samma förpackning natriumbikarbonat!

Om du är riktigt noggrann så kan du ju ha den där lilla burken med bakpulver för kakor och så en större förpackning med rent natriumvätebikarbonat för annat som städning och kroppsvård. På så vis så kan du klara det mesta därhemma!