Glykosamin mot ledsmärta

Glykosamin mot ledsmärta

Tänk dig att dina smärtor i lederna kan vara ett minne blott. Eller att de åtminstone kan vara reducerande till en betydande grad. En vanlig åkomma som många upplever är exempelvis smärta i axlar. Det är heller inte ovanligt att människor får problem med knäna. Symptomen kommer oftast smygande och ibland kan smärtan och besvären uppkomma på flera ställen samtidigt.

Glukosamin räknas som en kroppsegen substans som utgör kroppens grundsubstans. Det är en del av den extracellulära matrixen. Glukosamin bidrar tillammans med en rad andra substanser till stabilitet för viskositeten i grundsubstansen., vilket i sin tur är en viktig del för ledväskan. För att leder och brosk ska kunna bildas i kroppen spelar glykosamin en betydande roll.

Glukosaminsulfat används vanligen av artrospatienter. Artros är en mycket vanlig reumatisk ledsjukdom i Sverige. I fallet med artros så existerar en obalans mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ledbrosket, vilket i sin tur kommer leda till nedsatt funktion i den drabbade leden. Oftast blir leden stel och den drabbade besväras av smärta. Förutom att fysisk aktivitet har en mycket god påverkan för människor med artros, så kan även glukosamin underlätta vardagen för många drabbade. En förutsättning för att kunna vara fysisk aktiv med en ledsjukdom är att smärtan är reducerad till den grad att det finns ork och lust till aktivitet.

Svullnad av leder är ett vanligt symptom och när kroppen utsätts för hård ansträngning uppstår smärtan. Det paradoxala i denna omständighet är att den drabbade då brukar upphöra med sina fysiskt krävande aktiviteter, men samtidigt är aktivitet bra för kroppen. Den som tvärt slutar med sina vardagliga fysiska aktiviteter löper stor risk, som en naturlig följd, att bli överviktig.

Även om läget inte riktigt är så illa att det förekommer artros så kan glukosaminsulfat vara lindrande mot ledbesvär överlag. Den dokumenterade effekten ökar livskvalitén hos många människor. Glukosaminsulfat hjälper inte enbart att stärka lederna utan också att återuppbygga ledbrosk. Alla som använder sig av glukosaminsulfat kommer uppleva en förbättrad rörelseförmåga. Och den som lider av artros behöver inte oroa sig för att sjukdomen ska bli värre.

Det är många människor som beskriver att de fått livet åter och att de efter påbörjad kur blivit mer aktiva än på åratal. Det finns många människor som drömmer om ett aktivt liv och kanske har höga fysiska ambitioner. Den som är oerhört intresserad av att utöva sport blir extremt begränsad på grund av ledbesär. Med glukosaminsulfat är det alltså möjligt att ändå ägna sig åt en sund livsstil och hålla sig i form.

Även djur har stor nytta av glukosaminsulfat. Det är vanligt att både katter och hundar får kosttillskottet. Det har liknande dokumenterad effekt på djur som hos människor. Som hund- eller kattägare är det viktigt att vara lyhörd så man upptäcker om sitt husdjur lider av besvär. För en katt eller hund är det förödande att vara begränsad i sin rörlighet. Eftersom de har svårt att kommunicera vad som är svårt i vardagen gäller det att hund- eller kattägaren är observant för att upptäcka symptom på ledbesvär. Husdjuren förtjänar att må bra och njuta av livet på samma sätt som vi människor.