Så övervinner du hungern vid viktminskning med 5:2 metoden

Kommer jag att vara omätt när jag kör 5:2? Ja det kommer du. Åtminstone till en början när kroppen ännu inte är van vid fastedagarna. En av de största orsakerna till att vi är lite större än nödvändigt i detta landet överlag är att vi äter för stora portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt för att bli mätta. Oftast slinker det ner en aning extra vid varje måltid.

För den skull kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar således inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få aningen extra. Håll ut och kom ihåg att efter ett par veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per människa och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. Gå till.

När du börjar med fastedagar måste du själv finna den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor samt din kropp. För somliga är det lätt att utelämna måltider eller ersätta dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut jämnt över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det trick att ta till. Vill du prova att hoppa över frukost? En kopp varmt vatten med en citronskiva i är ett beprövat trick för att uppliva kroppen och kan även hämma hunger eller sug. Prova dessutom aningen riven ingefära i varmt vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj rätt dagar att fasta på. Kolla efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst kroppslig ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli besvärligt. Det är även vanligtvis lättare att tillaga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du tänka på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter som grönsaker och sallad för att rätterna ska bli mättande och ge kroppen den energi den behöver. Skippa samtliga tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter skänker en falsk mättnad som omgående går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen i själva verket tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror därför att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du även skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter som chips och läsk kommer du dessutom känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för mycket.

Kom även ihåg att det är en stor hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det EGENTLIGEN krävs för att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd och stora portioner.