För bättre välbefinnande och viktminskning – prova 5:2-dieten

Fastans verkan på hälsa och välmående är inte ständigt i fokus, det är lätt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades uträtta en viktminskning på nio kg samtidigt som han bättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därnäst i Norden. 5 2 fasta

För oss i Sverige är det inte endast viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en kraftfull sed av friskvård och att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill göra när vi börjar förändra våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis såsom andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan åtskilliga av våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också till exempel minska risken för Alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motarbeta sjukdomar. Att hålla en nyttig diet försvårar för många sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det tillhandahålls en mycket intressant pocketbok av Ola Norrman (författaren som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna denna helt gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens resa till biblan – utan lånar boken via sin dator. Alla svindyra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en eBokläsare, typ iRiver. Önskar man köpa så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt minska risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan undertrycka en tumör som börjat utvidga – och ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost och rekommenderats att utestänga en del saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och rentav kan börja springa samt cykla igen.