Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

Dextros brukar tjäna som en nödvändig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att införskaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

ölbryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortskrida en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller om man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla stadig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt en aning annorlunda åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det sannerligen ej spelar någon roll. bryggsocker löpa.

Något man måste minnas är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att influera resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Du bör helst undfly att mixa på känsla.