Absinthe Sprit, Bara en drink eller en legend?

Title=Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Absinthe klassas framförallt som sprit med tanke på att drycken ej är buteljerad med tillsats av socker, men flera tror ändå att drycken klassas som likör.

En nuförtiden närapå utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då bör antagligen närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftfull växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är också beryktad för att äga andra aromatiska örter såsom fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i massor olika versioner.

Dess utveckling påbörjades i slutet av 17-talet i Schweiz för att därefter spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena avsevärt varierade, lite som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare sorter som innehöll en aning eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt förhöja poopuläriteten för absint och ansågs mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan de flesta har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är fullständigt originell och avvikande.

Det finns flertal legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) eftersom att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en speciell effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att rejäl användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.
Kanske det är därför det fick så stora mängder lovord av bohemiska personer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uppger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så folklig i Frankrike, speciellt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att de flesta drack den.

Det varade tills några galna personer förstörde för alla andra.

Det fanns många mord som var kopplade till konsumtion av absint precis kring 1900, det allra kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort efteråt.

Trots att det än så länge faktiskt inte är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det blott är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det ökande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och observera ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30