Absinthe – en verklig legend

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta människor har förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet enbart några sanna fakta om sprit eller alkohol och endast en bråkdel av dem har haft chans att ha ett glas av denna mystiska dryck framför sig på bordet.

Således önskar jag med detta lilla inlägget framföra för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och titta tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som hade namnet absint först framställdes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor som kom från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att åtskilliga år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod omtalade för att ha framställa en medicinsk tonic som bar en rejäl likhet med absint.

Trots det var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efteråt etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev alltmer omtalad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att bidra till inspiration åt konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon influerade så stora konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att skapa målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst och litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment genomfördes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskfylld samt giftig, även om blott en ringa mängd malört fanns i en absint butelj.

En annan händelse som ägde rum i inledningen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och hade ihjäl hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia av att vara rejält alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske därför att det var otillåten frukt, har många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortskridit att leva vidare än idag, fastän nutida vetenskap har påvisat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan okonstlad ingrediens såsom pepparmynta olja och vaniljextrakt.

Nu, i början av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de flesta europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I USA (givetvis) finns det än så länge lagar mot att producera samt saluföra den, trots att olika företag har hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta på webben.