Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.

De flesta människor har förmodligen en basal medvetenhet om att absint finns, men de mesta utav dem känner till blott några sanna information om sprit eller alkohol samt blott en bråkdel av dem har haft chans att inneha ett glas av denna mystiska dryck före sig på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget framföra för er läsare lite information om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint ha varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint absint i sverige.

Likväl var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste sin bild som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar samt litteratur som har blivit klassiker i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var riskabel samt giftig, , ehuru bara en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och US OF AMERICA.

Frankrike följde sedan år 1915.

Kanske för att det var förbjuden frukt, har många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, trots att inne vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt alternativt framkallar dårskap än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de mesta europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I AMERIKA (givetvis) finns det fortfarande grundnorm mot att producera samt avyttra den, även om olika affärsverksamhet innehar hittat på potential att kringgå dessa förbud.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är OK att inmundiga absint, så länge du inhandlar det från en rättslig, icke-amerikanska källa som du kan hitta Online.